top of page

Cerdanyola: "Vil·la univsersitària, tecnològica i asbestòsica"

Desgraciadament, l'amiant forma part de la historia de la nostra ciutat. Encara que la instal·lació d'una industria com Uralita va oferir llocs de treball a moltes persones del municipi, un material com l'amiant ens ha deixat greus seqüeles que trigaran molts anys a desaparèixer.

Per entendre les greus conseqüències que aquest material aporta i aportarà sobre les cerdanyolenques, a la dreta, afegim un gràfic que mostra la probabilitat de patir càncer de pleura, indicador de l'exposició a l'amiant i la mortalitat per mesotelioma. Es pot comprovar com l'Àrea Metropolitana de Barcelona és una de les àrees on la probabilitat és molt superior. A Cerdanyola, aquest valor RR (risc relatiu) oscil·la entre el 90% i el 100%. És a dir, 9 de cada 10 persones que entren en contacte amb aquest material poden esdevenir malaltes. Per conèixer a fons la problemàtica sobre aquest material al municipi, l'Associació d'Afectats per l'Amiant, disposa d'un espai web on es troba la recerca realitzada de manera curosa durant molts anys, ofereix un document molt valuós. Tot un exemple de lluita perquè es faci justícia per les persones i famílies afectades.


Gràfic estadístic sobre el Càncer de pleura a l'estat espanyol entre 1989 i 1998. López-Abente, G., et al, Municipal pleural cancer mortality in Spain, Occuptional & Environmental Medicine, 2005.

En aquest breu article pretenem posar de manifest la presència de l'amiant en l'actualitat en la vida de les cerdanyolenques. A la dreta, la "Distribució de l'amiant als edificis de Cerdanyola", mostra en color negre aquells edificis on encara trobem aquest material tan nociu per a la nostra salut. En total, 154345,87 m2 de la superfície de cobertes està formada per amiant. Com demostren alguns articles científics com el de G. López-Abente: "Municipal pleural cancer mortality in Spain", l'exposició a l'amiant és una de les principals causes de l'aparició del càncer de pleura. Davant d'aquesta situació, i amb la gran quantitat de superficie d?exposició, resulta coherent pensar en la necessària desaparició d?aquest material del nostre municipi. D'aquest i de qualsevol altre, com el madrileny Getafe, on els efectes devastadors han estat els mateixos. Les eines legals, administratives i constructives són, a hores d?ara, l'aspecte de menys importància. Molt més important resulta deixar de ser una vil·la asbestòsica. Ens agradaria que aquesta breu informació us fes reflexionar sobre aquest aspecte i sobre quines són les solucions al problema de l'amiant. Desitgem, alhora, que aquestes solucions no s'eternitzin. Amb la desaparició d'aquest material, desapareixerà un greu problema per la salut de les persones.

Distribució de l'amiant als edificis de Cerdanyola, 2012.

Documentació elaborada pel repensarCerdanyola

Entrades recents
Arxiu
bottom of page